Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 4 461 | 122,2 | 338,9 | 243,9 | 12,1 | 20,2 | |||
Porcja: | 744 | 20,4 | 56,5 | 40,7 | 2,0 | 3,4 | |||
Koszyk produktów:
- porcja kruchego ciasta,
- ok. 25 - 30 dag boczku wędzonego
- 2 cebula (użyłem białej i czerwonej)
- biała część dużego pora
- ok. 15 dag pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
- pół kubka jogurtu
- 4 - 5 łyżek serka homogenizowanego
- 2 jajka
- Pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku.
Cebulę pokrój w piórka, por w krążki.
Wrzuć do wrzątku, a po 5 minutach opłucz zimną wodą i odsącz na sicie.
Pokrój boczek w paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu (masło lub oliwa).
Zrumieniony zdejmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę z porem i duś na małym ogniu, aż będą miękkie.
Dopraw pieprzem.
Kruchym ciastem wylep form do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku (200 stopni, termoobieg) przez ok. 10 minut. Możesz na cieście położyć kawałek pergaminu i obciążyć go np. grochem, aby się ciasto nie wybrzuszyło.
W misce roztrzep dokładnie serek, jogurt i jajka. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
Wsyp potarty ser (garść odłóż do posypania tarty), wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż uduszone warzywa i boczek.
Rozłóż równą warstwą i polej masą serowo - jajeczną.
Posyp wierzch resztą startego sera.
Piecz w 200 stopniach jeszcze ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.
Podawaj samodzielnie, jako przystawkę lub np. jako dodatek do zup - u mnie do barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz