poniedziałek, 24 marca 2014

Placek cebulowy


Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu.









Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 4 461 122,2 338,9 243,9 12,1 20,2
Porcja: 744 20,4 56,5 40,7 2,0 3,4



Koszyk produktów:
  • porcja kruchego ciasta,
  • ok. 25 - 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebula (użyłem białej i czerwonej)
  • biała część dużego pora
  • ok. 15 dag pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
  • pół kubka jogurtu
  • 4 - 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 jajka 
  • Pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku.


Cebulę pokrój w piórka, por w krążki.
Wrzuć do wrzątku, a po 5 minutach opłucz zimną wodą i odsącz na sicie.










Pokrój boczek w paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu (masło lub oliwa).
Zrumieniony zdejmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.










Na tę samą patelnię wrzuć cebulę z porem i duś na małym ogniu, aż będą miękkie.
Dopraw pieprzem.








Kruchym ciastem wylep form do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku (200 stopni, termoobieg) przez ok. 10 minut. Możesz na cieście położyć kawałek pergaminu i obciążyć go np. grochem, aby się ciasto nie wybrzuszyło.






W misce roztrzep dokładnie serek, jogurt i jajka. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
Wsyp potarty ser (garść odłóż do posypania tarty), wymieszaj.








Na podpieczony spód wyłóż uduszone warzywa i boczek.
Rozłóż równą warstwą i polej masą serowo - jajeczną.
Posyp wierzch resztą startego sera.








Piecz w 200 stopniach jeszcze ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.









Podawaj samodzielnie, jako przystawkę lub np. jako dodatek do zup - u mnie do barszczu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz