Warzywa i surowa kiełbasa duszone w pomidorach - bardzo dobry sos do makaronu! Smaczny i pożywny. A i witamin nie brak.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 637 | 66,3 | 142,6 | 34,2 | 8,6 | 20,1 | |||
Porcja: | 546 | 22,1 | 47,5 | 11,4 | 2,9 | 6,7 | |||
- 1 cukinia
- pół strąka czerwonej papryki
- jedna ostra papryczka
- cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 3 - 4 surowe kiełbaski (może być biała)
- pół pęczka natki
- 4 - 5 łyżek oliwy
- ok. 25 dag grubszego makaronu
Na gorącą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej dość mocno posiekaną cebulę (na lekko złoty kolor).
Dołóż do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zgnieciony i posiekany czosnek.
Smaż ok. 5 - 7 minut, aż papryka nieco zmięknie.
Dodaj obraną z osłonek kiełbasę oraz posiekaną papryczkę peperoncino.
Smaż, mieszając, aż kiełbasa się rozpadnie na małe kawałki.
Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cukinię.
Smaż, aż cukinia nieco zmięknie.
Wlej pomidory wraz z zalewą i duś na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i cały sos zgęstnieje.
Makaron ugotuj "al dente" w osolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu.
Dokładnie wymieszaj.
Gdyby sos był za gęsty - możesz dolać odrobinę wody spod makaronu.
Podawaj natychmiast, udekorowane posiekaną natką pietruszki.
proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń