Popularne w Polsce kopytka, ale zrobione z grillowanych bakłażanów.
Podane z sosem z tuńczyka i chipsami z cebuli - rozkosz dla podniebienia i samo
zdrowie!
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2 109 | 48,4 | 103,7 | 273,5 | 31,5 | 21,7 | |||
Porcja: | 703 | 16,1 | 34,6 | 91,2 | 10,5 | 7,2 | |||
- 2 bakłażany (ok. 60 dag)
- półtorej szklanki mąki
- niepełna szklanka tartej bułki
- jajko
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ok. 30 dag pomidorów koktajlowych (lub puszka pomidorów w zalewie)
- duża czerwona cebula
- ząbek czosnku
- tymianek
- puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym - ok. 15 dag
- pół szklanki mleka
- trochę (pół szklanki) oleju do głębokiego smażenia.
Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i zostaw do dekoracji.
Obrane bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, posyp solą i odstaw, aby puściły sok.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni i grilluj osuszone plastry bakłażana ok. 40 - 45 minut.
Jeszcze ciepłe zmiksuj w malakserze.
Przełóż do miski i wystudź.
Do wystudzonych bakłażanów dodaj mąkę, jajko, tartą bułkę i 2 łyżki oliwy.
Wyrób ciasto. Uważaj z dodawaniem mąki i tartej bułki - nie wsypuj wszystkiego na raz, ale dodawaj stopniowo ile ciasto przyjmie. Zależy to o ilości i stopnia wilgotności bakłażanów. Ciasto nie może być zbyt twarde.
Utocz z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm i pokrój je na 2 - centymetrowe kawałki.
Rozgrzej na patelni resztę oliwy, wrzuć listki tymianku i zgnieciony czosnek.
Smaż, aż czosnek zbrązowieje, następnie go wyrzuć.
Włóż odsączonego z zalewy tuńczyka.
Podsmaż dość mocno, cały czas mieszając.
W razie, gdyby był bardzo suchy - dodaj jeszcze oliwy.
Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Cebulę pokrój w plasterki, podziel je na poszczególne krążki i zamocz na chwilę w mleku.
Odsącz na bibule.
W rondelku rozgrzej olej i usmaż w nim osączone krążki cebuli oraz przygotowane skórki z bakłażana.
Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Podawaj odsączone, polane sosem z tuńczyka i z chipsami z cebuli.
Udekoruj zieleniną i paskami skórki z bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz