Kuchnia włoska w moim wydaniu. Tam mi zasmakowało połączenie bakłażana z cukinią, że wkomponowuję je w prawie każdą potrawę. W połączeniu z makaronem również wyszło rewelacyjnie.
Lekko pikantny sos warzywny i makaron szpinakowy w kształcie listków zagrały na maksa!
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2 202 | 83,3 | 110,9 | 228,8 | 10,4 | 13,5 | |||
Porcja: | 734 | 27,8 | 37,0 | 76,3 | 3,5 | 4,5 | |||
Koszyk produktów:
- pół bakłażana
- nieduża cukinia
- pół czerwonej papryki
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 - 6 suszonych pomidorów
- 10 oliwek
- 10 dag startego parmezanu
- 30 dag makaronu (raczej grubszy)
- garść pomidorków koktajlowych
- pół łyżeczki pikantnej przyprawy włoskiej
- 6 - 7 łyżek oliwy
Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana.
Zdejmij z patelni na pergamin.
Na patelnię dolej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę.
Do podsmażonej cebulki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane 2 ząbki czosnku.
Smaż 3 minuty.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż, aż zmięknie.
Na samym końcu wrzuć podsmażony wcześniej bakłażan i dokładnie wymieszaj.
W dużym rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzej resztę oliwy i wrzuć na nią zgnieciony czosnek. Podsmażaj, aż zrobi się brązowy i następnie wyjmij go z patelni.
Wrzuć w zamian pokrojone na połówki pomidorki, dodaj suszone zioła i smaż chwilę.
Dodaj podsmażone warzywa i dobrze wymieszaj.
Wrzuć do rondla ugotowany "al dente" makaron, posyp startym parmezanem i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze i od razu podawaj.
Kocham Włochy, kocham pastę i uwielbiam takie danie. Super! :)
OdpowiedzUsuń