czwartek, 13 marca 2014

Szparagi z sosem z jajek



Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są!
Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis.
Mniam, mniam....










Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 536 30,1 152,5 20,3 8,1 14,3
Porcja: 512 10,0 50,8 6,8 2,7 4,8



Koszyk produktów:
  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy
  • łyżka kaparów
  • 3 fileciki anchovis
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku




Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut).
Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż.
Posiekaj drobno kapary i anchovis.
Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez.
Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj. 



Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać.
Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały.
Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru.
Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz