Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są!
Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis.
Mniam, mniam....
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 536 | 30,1 | 152,5 | 20,3 | 8,1 | 14,3 | |||
Porcja: | 512 | 10,0 | 50,8 | 6,8 | 2,7 | 4,8 | |||
- pęczek szparagów
- 2 jajka
- pół szklanki oliwy
- łyżka kaparów
- 3 fileciki anchovis
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut).
Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż.
Posiekaj drobno kapary i anchovis.
Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez.
Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać.
Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały.
Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru.
Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz