Wracająca przebojem na nasze stoły kasza jaglana robi furorę nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również ze względu na smak.
Proponuję skosztować pysznych placków z kaszy jaglanej z kiełkami rzodkiewki, zieloną cebulką i czosnkiem.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 376 | 38,2 | 60,5 | 188,0 | 20,5 | 6,0 | |||
Porcja: | 229 | 6,4 | 10,1 | 31,3 | 3,4 | 1,0 | |||
Koszyk produktów:
- 20 dag kaszy jaglanej
- nieduża czerwona cebula
- 3 dymki
- 3 - 4 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 5 łyżek tartej bułki
- jajko
- oliwa lub olej do smażenia
- otręby pszenne do panierowania
- sól, pieprz, zioła włoskie - do smaku
Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu, przełóż do miski i wystudź.
Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na łyżce oliwy. dodaj również drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze chwilę.
Zdejmij z ognia i przestudź.
Cebulę, kiełki i drobno posiekaną dymkę wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku.
Dodaj jajko i tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła i dała się formować.
Uformuj niewielkie placki, opanieruj w otrębach i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju.
Placki można podać samodzielnie, z ulubionym (ciepłym lub zimnym) sosem.
U mnie były dodatkiem do pieczeni z indyka z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz