Smakowita zupa - krem. A właściwie zupa - remanent.
Miałem w lodówce trochę warzyw, z którymi trzeba było coś zrobić. I wyszło, że to coś, to smaczny krem z zielonych (w większości) warzyw z kolendrą. Podana z czosnkowymi grzankami - idealna. Delikatna, aromatyczna, kremowa...
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 705 | 127,0 | 69,7 | 167,8 | 29,8 | 8,9 | |||
Porcja: | 284 | 21,2 | 11,6 | 28,0 | 5,0 | 1,5 | |||
- łodyga brokuła
- pół cukinii
- ćwierć bakłażana
- por
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- ok. 15 dag mrożonej fasolki
- 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy
- łyżka oliwy
- 1,5 litra bulionu (użyłem rosołu z kury)
- pół pęczka świeżej kolendry
Wszystkie warzywa pokrój niezbyt drobno i rozłóż na papierze do pieczenia. Skrop oliwą i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją.
Rosół przecedź i zagotuj.
Wrzuć do niego mrożoną fasolkę i soczewicę. Gotuj, aż fasolka będzie prawie miękka - ok. 15 minut.
Dodaj warzywa z piekarnika i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj całość na gładki krem.
W wypadku, gdyby krem okazał się zbyt gęsty - możesz dolać odrobinę wody, w przeciwnym - trochę śmietany.
Zagotuj i zdejmij z ognia.
Podawaj gorący z grzankami czosnkowymi, udekorowany liskiem kolendry.
świetny pomysł:) nie jadłam takiej zupy jeszcze:)
OdpowiedzUsuń