środa, 26 marca 2014

Kasza jaglana z warzywami


Podsmażone warzywa w typie sycylijskiej caponaty podane z kaszą jaglaną.
Pyszny i bardzo pożywny obiad. Zawiera wszystko, co powienien zawierać pełnowartościowy posiłek.





Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 269 91,9 232,3 241,1 37,5 23,0
Porcja: 545 15,3 38,7 40,2 6,3 3,8


Koszyk produktów:
  • bakłażan
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • pół brokuła
  • czerwona cebula
  • spora garść orzechów (pomieszałem pistacje z włoskimi)
  • łyżka kaparów
  • łyżka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół szklanki oliwy
  • szklanka kaszy jaglanej
  • sól, pieprz - do smaku
  • OPCJA: można dodać surową, pozbawioną osłonek kiełbasę lub pokrojone drobno mięso z obiadu - np. u mnie karkówkę z grilla.


Umytego bakłażana pokrój w dużą kostkę. Podsmaż na kilku łyżkach oliwy i zdejmij z patelni.










Na tę samą patelnię wlej znów kilka łyżek oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę.









Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię i podzielonego na małe różyczki brokuła.
Duś na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.







Włóż na patelnie usmażonego wcześniej bakłażana. Jeżeli dodajesz kiełbasę lub mięso - to teraz.
Smaż, aż wyrówna się temperatura wszystkich składników.








Dodaj orzechy, kapary, ocet balsamico i cukier. Wymieszaj, podsmaż chwilę, aż potrawa straci ostry octowy zapach.
Dopraw do smaku.








Podawaj z ugotowaną oddzielnie kaszą jaglaną (wg przepisu na opakowaniu)
Posyp natką pietruszki lub zieloną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz