Podsmażone warzywa w typie sycylijskiej caponaty podane z kaszą jaglaną.
Pyszny i bardzo pożywny obiad. Zawiera wszystko, co powienien zawierać pełnowartościowy posiłek.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 3 269 | 91,9 | 232,3 | 241,1 | 37,5 | 23,0 | |||
Porcja: | 545 | 15,3 | 38,7 | 40,2 | 6,3 | 3,8 | |||
- bakłażan
- cukinia
- czerwona papryka
- pół brokuła
- czerwona cebula
- spora garść orzechów (pomieszałem pistacje z włoskimi)
- łyżka kaparów
- łyżka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- pół szklanki oliwy
- szklanka kaszy jaglanej
- sól, pieprz - do smaku
- OPCJA: można dodać surową, pozbawioną osłonek kiełbasę lub pokrojone drobno mięso z obiadu - np. u mnie karkówkę z grilla.
Umytego bakłażana pokrój w dużą kostkę. Podsmaż na kilku łyżkach oliwy i zdejmij z patelni.
Na tę samą patelnię wlej znów kilka łyżek oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę.
Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię i podzielonego na małe różyczki brokuła.
Duś na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Włóż na patelnie usmażonego wcześniej bakłażana. Jeżeli dodajesz kiełbasę lub mięso - to teraz.
Smaż, aż wyrówna się temperatura wszystkich składników.
Dodaj orzechy, kapary, ocet balsamico i cukier. Wymieszaj, podsmaż chwilę, aż potrawa straci ostry octowy zapach.
Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowaną oddzielnie kaszą jaglaną (wg przepisu na opakowaniu)
Posyp natką pietruszki lub zieloną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz