Caponata to włoska (sycylijska) potrawa ze smażonych warzyw. Odmian caponaty jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma własny patent. Spróbujcie dzisiaj mojej.
Wspólne dla wszystkich odmian są bakłażany, papryka i cukinie. Reszta - do smaku!
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 869 | 9,3 | 73,1 | 53,9 | 10,1 | 10,7 | |||
Porcja: | 290 | 3,1 | 24,4 | 18,0 | 3,4 | 3,6 | |||
Koszyczek produktów:
- pół bakłażana
- pół cukinii
- pół czerwonej papryki
- łyżka rodzynek (użyłem żurawiny, bo rodzynki u mnie w domu są be!)
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- duża cebula (najlepiej czerwona)
- dwie - trzy łyżki obranych pistacji
- dwie łyżki kaparów lub kilka sztuk jabłuszek kaparowych
- 7 - 8 łyżek oliwy
- sól, pierz - do smaku
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana. Kiedy zmięknie - zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę.
Kiedy się zeszkli - dodaj pokrojoną w kostki paprykę, a po chwili również pokrojoną w kostki cukinię.
Smaż 3 - 4 minuty.
Dodaj do warzyw resztę składników, wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone wcześniej bakłażany.
Dopraw solą i pieprzem.
Ważna uwaga - nie żałuj oliwy!
Caponata świetnie smakuje do ryby, do dań z glilla lub samodzielnie, z bagietką, jako przystawka.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń