czwartek, 6 marca 2014

Sycylijska caponata.



Caponata to włoska (sycylijska) potrawa ze smażonych warzyw. Odmian caponaty jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma własny patent. Spróbujcie dzisiaj mojej.
Wspólne dla wszystkich odmian są bakłażany, papryka i cukinie. Reszta - do smaku!







Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 869 9,3 73,1 53,9 10,1 10,7
Porcja: 290 3,1 24,4 18,0 3,4 3,6



Koszyczek produktów:
  • pół bakłażana
  • pół cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka rodzynek (użyłem żurawiny, bo rodzynki u mnie w domu są be!)
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • duża cebula (najlepiej czerwona)
  • dwie - trzy łyżki obranych pistacji
  • dwie łyżki kaparów lub kilka sztuk jabłuszek kaparowych
  • 7 - 8 łyżek oliwy
  • sól, pierz - do smaku

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana. Kiedy zmięknie - zdejmij z patelni.









Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę.
Kiedy się zeszkli - dodaj pokrojoną w kostki paprykę, a po chwili również pokrojoną w kostki cukinię.
Smaż 3 - 4 minuty.







Dodaj do warzyw resztę składników, wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone wcześniej bakłażany.
Dopraw solą i pieprzem.
Ważna uwaga - nie żałuj oliwy!









Caponata świetnie smakuje do ryby, do dań z glilla lub samodzielnie, z bagietką, jako przystawka.

1 komentarz: