wtorek, 18 marca 2014

Inna pieczarkowa


Moją ulubioną zupą, jaką robiła Mama, była pieczarkowa z makaronem.
Pokażę Wam dzisiaj trochę inną wersję. Mama dodawała do zupy, zamiast śmietany, serki topione. Niestety, kłóci się to z doktryną kuchni bez chemii. Więc owszem, dodamy serek, ale prawdziwy, nie chemiczny.






Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2390 114,9 100,3 225,0 21,8 11,6
Porcja: 398 19,2 16,7 37,5 3,6 1,9



Koszyk produktów:
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 1 dag suszonych grzybów
  • marchewka
  • por
  • cebula
  • 8 łyżek oliwy
  • łyżeczka masła
  • ok. 10 dag startego pikantnego sera (np. cheddar)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • ok. 30 dag makaronu - grubego
  • sól, pieprz - do smaku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości letniej wody (tyle, aby napęczniałe grzyby były przykryte). Por pokrój drobno, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekaj.
Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i wrzuć warzywa.
Zeszklij je na niedużym ogniu.



 Wrzuć dość grubo pokrojone pieczarki. Podsmaż na dość dużym ogniu, aż odparuje cały płyn. Mieszaj, aby się nie przypaliło.









Dopraw mocno pieprzem. Nie sól, bo bulion jest już słony!
Wlej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dodaj gorący bulion i gotuj ok. 25 - 30 minut, aż grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Makaron ugotuj oddzielnie - powinien być "al dente".




W rondelku zagrzej śmietanę, dodaj do niej potarty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj dwie - trzy chochle wywaru i dokładnie rozmieszaj.
Wlej zawartość rondelka do zupy, mieszając intensywnie. Dopraw do smaku.
Zagotuj, ale zaraz potem zdejmij z ognia.




Zupę podawaj z makaronem, obficie posypaną natką.

1 komentarz: