Moją ulubioną zupą, jaką robiła Mama, była pieczarkowa z makaronem.
Pokażę Wam dzisiaj trochę inną wersję. Mama dodawała do zupy, zamiast śmietany, serki topione. Niestety, kłóci się to z doktryną kuchni bez chemii. Więc owszem, dodamy serek, ale prawdziwy, nie chemiczny.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2390 | 114,9 | 100,3 | 225,0 | 21,8 | 11,6 | |||
Porcja: | 398 | 19,2 | 16,7 | 37,5 | 3,6 | 1,9 | |||
Koszyk produktów:
- ok. 30 dag pieczarek
- 1 dag suszonych grzybów
- marchewka
- por
- cebula
- 8 łyżek oliwy
- łyżeczka masła
- ok. 10 dag startego pikantnego sera (np. cheddar)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- ok. 30 dag makaronu - grubego
- sól, pieprz - do smaku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości letniej wody (tyle, aby napęczniałe grzyby były przykryte). Por pokrój drobno, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekaj.
Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i wrzuć warzywa.
Zeszklij je na niedużym ogniu.
Dopraw mocno pieprzem. Nie sól, bo bulion jest już słony!
Wlej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dodaj gorący bulion i gotuj ok. 25 - 30 minut, aż grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Makaron ugotuj oddzielnie - powinien być "al dente".
W rondelku zagrzej śmietanę, dodaj do niej potarty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj dwie - trzy chochle wywaru i dokładnie rozmieszaj.
Wlej zawartość rondelka do zupy, mieszając intensywnie. Dopraw do smaku.
Zagotuj, ale zaraz potem zdejmij z ognia.
Zupę podawaj z makaronem, obficie posypaną natką.
zupełnie inaczej robię pieczarkową:) wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń