Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola.
Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 4 248 | 131,2 | 280,3 | 285,4 | 13,2 | 25,5 | |||
Porcja: | 1 416 | 43,7 | 93,4 | 95,1 | 4,4 | 8,5 | |||
- dwie marchewki
- dwie gałązki selera naciowego
- duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- pół kilograma mielonego mięsa (w oryginale jest wieprzowe, ale użyłem wołowego)
- 7 - 8 łyżek oliwy (Włosi jej nie żałują!)
- pół łyżeczki tymianku
- niepełna szklanka białego wina
- pół słoika suszonych pomidorów
- 3 filety anchois
- 6 łyżek gęstej śmietany (wymieszałem pół na pół ricottę ze śmietaną 18%)
- 10 dag gorgonzoli (może być np. Lazur)
- 25 dag makaronu pappardelle
- sól, pieprz do smaku
Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni.
Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki.
Podsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę.
Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).
Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny).
Dodaj posiekane anchois.
Dopraw pieprzem.
Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu.
Dodaj pokruszoną gorgonzolę.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj.
Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze.
Udekoruj bazylią.
Można skropić odrobiną oliwy.
wygląda smacznie:) zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń