piątek, 7 marca 2014

Bakłażan zapiekany z indykiem


Nie tak dawno były faszerowane bakłażany. Dzisiaj wersja nieco inna, dla zdeterminowanych mięsożerców. Równie smaczna i niezbyt ciężka, bo zrobiłem farsz z indyczego mięsa.
Z czosnkową bagietką i czerwonym winem smakuje wyśmienicie.






Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 954 122,4 78,9 181,2 27,2 29,5
Porcja: 651 40,8 26,3 60,4 9,1 9,8



Koszyczek produktów:
  • dwa bakłażany
  • pół cukinii
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • pół kg mięsa z indyka mielonego
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • ew. starty parmezan do posypania
  • 6 - 7 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku 
Jako dodatki:
  • bagietka czosnkowa
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka listków sałaty

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż je za pomocą łyżki tak, aby nie uszkodzić skóry.
Posyp dość obficie solą i odłóż na sito, aby puściły sok.
Wydrążony miąższ pokrój w grubą kostkę.








Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż na niej miąższ z bakłażana.
Zdejmij z patelni do miski.









Na miejsce bakłażana wrzuć posiekaną cebulę i lekko zeszklij.











Dodaj do niej mięso i smaż na dość dużym ogniu. Mieszaj cały czas, aby mięso rozdzieliło się na jak najmniejsze cząstki.







 


Do podsmażonego wina dodaj posiekany czosnek, ostrą papryczkę (w wersji hardcore może być z pestkami - inaczej lepiej je usuń),
wlej wino i mieszaj, aż odparuje.





 

Dodaj pomidory wraz z sokiem, wymieszaj dokładnie i duś, już na wolnym ogniu, ok. 20 - 30 minut.
Mieszaj od czasu do czasu.









Kiedy sos już zgęstnieje dodaj pokrojoną w kostki cukinię, wymieszaj i smaż ok. 5 minut.










Dodaj usmażonego wcześniej bakłażana i posiekaną dymkę.
Trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, mieszając, aż wyrówna się temperatura całego sosu.
Zestaw z ognia.
Dopraw pieprzem.





Wydrążone bakłażany osusz papierowym ręcznikiem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy, farsz z patelni nałóż do bakłażanów dość ciasno ubijając.
Ułóż w naczyniu (i, jeżeli lubisz, posyp startym parmezanem).
Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna grzałka + termoobieg).




Podawaj z czosnkową bagietką i wyłożonymi na liściach sałaty pomidorkami koktajlowymi.
Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Czerwone wytrawne wino będzie w sam raz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz