Nie tak dawno były faszerowane bakłażany. Dzisiaj wersja nieco inna, dla zdeterminowanych mięsożerców. Równie smaczna i niezbyt ciężka, bo zrobiłem farsz z indyczego mięsa.
Z czosnkową bagietką i czerwonym winem smakuje wyśmienicie.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 954 | 122,4 | 78,9 | 181,2 | 27,2 | 29,5 | |||
Porcja: | 651 | 40,8 | 26,3 | 60,4 | 9,1 | 9,8 | |||
- dwa bakłażany
- pół cukinii
- duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 ostra papryczka pepperoni
- pół kg mięsa z indyka mielonego
- pęczek dymki
- pół pęczka natki
- pół szklanki czerwonego wina
- ew. starty parmezan do posypania
- 6 - 7 łyżek oliwy
- sól, pieprz - do smaku
Jako dodatki:
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż je za pomocą łyżki tak, aby nie uszkodzić skóry.
Posyp dość obficie solą i odłóż na sito, aby puściły sok.
Wydrążony miąższ pokrój w grubą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż na niej miąższ z bakłażana.
Zdejmij z patelni do miski.
Na miejsce bakłażana wrzuć posiekaną cebulę i lekko zeszklij.
Dodaj do niej mięso i smaż na dość dużym ogniu. Mieszaj cały czas, aby mięso rozdzieliło się na jak najmniejsze cząstki.
Do podsmażonego wina dodaj posiekany czosnek, ostrą papryczkę (w wersji hardcore może być z pestkami - inaczej lepiej je usuń),
wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
Dodaj pomidory wraz z sokiem, wymieszaj dokładnie i duś, już na wolnym ogniu, ok. 20 - 30 minut.
Mieszaj od czasu do czasu.
Kiedy sos już zgęstnieje dodaj pokrojoną w kostki cukinię, wymieszaj i smaż ok. 5 minut.
Dodaj usmażonego wcześniej bakłażana i posiekaną dymkę.
Trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, mieszając, aż wyrówna się temperatura całego sosu.
Zestaw z ognia.
Dopraw pieprzem.
Wydrążone bakłażany osusz papierowym ręcznikiem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy, farsz z patelni nałóż do bakłażanów dość ciasno ubijając.
Ułóż w naczyniu (i, jeżeli lubisz, posyp startym parmezanem).
Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna grzałka + termoobieg).
Podawaj z czosnkową bagietką i wyłożonymi na liściach sałaty pomidorkami koktajlowymi.
Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Czerwone wytrawne wino będzie w sam raz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz