Zamiast masełka do chleba - pasta z awokado. Chyba zdrowsza, a dobrze przyprawiona - nawet lepsza.
Tak czy owak - warto spróbować.
Awokado, samo w sobie smak ma nijaki, ale za to chętnie przyjmuje inne.
Stąd jego popularność w sporządzaniu past.
Porcje: | 10 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 598 | 13,2 | 54,5 | 28,9 | 11,5 | 6,8 | |||
Porcja: | 60 | 1,3 | 5,5 | 2,9 | 1,2 | 0,7 | |||
- dojrzały owoc awokado
- 3 - 4 łyżki sera ricotta
- pół limonki
- sól, pieprz - do smaku
Awokado przekrój na połówki i wyciągnij pestkę.
Wydrąż miąższ łyżeczką, rozgnieć dokładnie widelcem (możesz zmiksować), dodaj ser, wymieszaj i dopraw do smaku.
Dałem dużo pieprzu, więc pasta jest nieco pikantna.
Do kanapek, zamiast masła, w sam raz.
musze wypróbować
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html