Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2 210 | 104,2 | 193,9 | 25,0 | 9,3 | 22,3 | |||
Porcja: | 737 | 34,7 | 64,6 | 8,3 | 3,1 | 7,4 | |||
- 3 nieduże filety z dorsza
- 2 - 3 pory
- kilka gałązek natki pietruszki
- szklanka czerwonego wina
- 3 - 4 plastry suszonej szynki
- 2 - 3 szalotki
- pół kostki masła
Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory.
Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).
Duś szalotki na małym ogniu.
Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści.
Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany".
Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.
Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą.
Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką.
Podawaj od razu.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń