poniedziałek, 3 marca 2014

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami



Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni.
Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy.
W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego.
Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?







Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 445 77,9 44,1 181,1 20,7 17,0
Porcja: 482 26,0 14,7 60,4 6,9 5,7



Koszyczek produktów:
  • 25 - 30 dag makaronu spaghetti (lub innego, ale cienkiego)
  • opakowanie (250 g) mrożonych krewetek koktajlowych
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny + kilka plasterków
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone papryczki peperoncino
  • 4 - 5 łyżek oliwy





Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.







Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku.
Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu.
Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.





Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę. 
Mocno zrumień i wyrzuć.

Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.







Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe.
Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.







Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny.
Można posypać posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz