Proste, szybkie, smaczne - istota włoskiej kuchni.
Jak najmniej składników, dobry makaron, dużo oliwy.
W tym przypadku użyłem dwóch rodzajów makaronów - razowego i zwykłego.
Do tego czosnek i pomidory - cóż bardziej zdrowego?
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 445 | 77,9 | 44,1 | 181,1 | 20,7 | 17,0 | |||
Porcja: | 482 | 26,0 | 14,7 | 60,4 | 6,9 | 5,7 | |||
- 25 - 30 dag makaronu spaghetti (lub innego, ale cienkiego)
- opakowanie (250 g) mrożonych krewetek koktajlowych
- kilka pomidorków koktajlowych
- sok z połowy cytryny + kilka plasterków
- 4 ząbki czosnku
- 3 suszone papryczki peperoncino
- 4 - 5 łyżek oliwy
Rozmrożone krewetki wymieszaj z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.
Użyłem małego elektrycznego grilla, ale można to zrobić w piekarniku.
Pomidory przekrój na połówki, rozłóż na rozgrzanym, cienko posmarowanym oliwą grillu.
Dołóż plasterki cytryny i smaż, aż się dobrze przypieką.
Pozostały czosnek obierz, zgnieć i wrzuć razem z peperoncino na gorącą oliwę.
Mocno zrumień i wyrzuć.
Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na tej samej patelni podsmaż krewetki - około 3 minut, aż będą jędrne i mocno różowe.
Wrzuć na patelnię odcedzony, ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze grillowane pomidorki, makaron z krewetkami i plasterek grillowanej cytryny.
Można posypać posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz