wtorek, 6 sierpnia 2013

Sałatka z wyspy Rab


Pierwszy lunch na urlopie. Upał powyżej 40 st. C, więc człowiek nie ma specjalnie apetytu, ale zjeść trzeba.
Proponuję sałatkę z miejscowych warzyw z dodatkiem sera i ew. wędliny.

Do tego chleb, oliwa i wino. Czy może być bardziej południowy lunch?






Sałatka dla 3 osób:
·         Zielony ogórek
    3 duże pomidory
·         Duży strąk papryki
·         Biała cebula
·         2 małe ząbki czosnku
·         Dodatki:

o   Chleb biały lub bagietka (np. pyszne są tutaj bagietki kukurydziane)
o   Ser kozi (młody, miękki)
o   Oliwa z oliwek
o   Może być kilka plastrów sera twardego (np. Paški sir)

o   Kilka plastrów domowego pieczonego schabu (przywieziony)

Warzywa pokrój: cebulę w cienkie piórka, pomidory w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ogórka w cienkie plastry.
Wymieszaj w misce, dopraw do smaku (sól, pieprz) i dodaj łyżkę – dwie oliwy.
Odstaw na 10 – 15 minut do lodówki.
Na oddzielnym talerzu podaj pokrojone w plastry sery i schab (lub inną wędlinę) – każdy dobierze sobie wg smaku i ochoty.



Koniecznie podaj oliwę w miseczce – do maczania chleba i białe wino (może być „gemišt” – pomieszane pół na pół z gazowaną wodą i mocno schłodzone


A na deser - świeże figi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz