Pożywne danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji.
Połączenie kiełbasek, kiszonej kapusty i ziemniaków stanowi w zasadzie cały obiad.
Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest świetną alternatywą bigosu.
Składniki (4 osoby):
- ok. 60 dag kiszonej kapusty
- ok. 60 dag ziemniaków
- 5 - 6 cienkich, pikantnych kiełbasek (najlepiej baranich, ale i frankfuterki się sprawdzą)
- duża, biała cebula
- 2 łyżki masła
- szklanka białego wina
- szklanka mleka
- 4 - 5 ziaren jałowca
- ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (powinny być nawet lekko rozgotowane).
Posiekaj cebulę i zeszklij na łyżce masła.
Dodaj kapustę, przyprawy (oprócz gałki), podlej winem i gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę lub ugnieć kopyścią.
Dodaj łyżkę masła, mleko, gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie.
Dopraw do smaku.
Wyłóż kapustę do naczynia żaroodpornego, robiąc w środku zagłębienie, w które włóż purre ziemniaczane.
Na wierzchu rozłóż pokrojoną w niezbyt drobne kawałki kiełbasę i piecz w temp. 220 st.C ok. 25 - 30 minut.
Najlepiej smakuje z piwem, ale i czerwone wino będzie niezłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz