Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację, także jako deser i zamiast lodów.
W związku z powyższym aktywnie uczestniczyła w procesie kulinarnym zwanym wyrobem pizzy.
Składniki na 6 - 8 pizzerinek (lub 1 dużą pizzę):
- ciasto:
- 2,5 szklanki maki
- ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- dodatki (margherita):
- pomidor bez skóry
- mozzarella (małe opakowanie)
- kilka listków bazylii
- dodatki (capriciosa):
- ok. 20 dag pieczarek
- kilka plastrów dobrej szynki
- trochę potartego parmezanu
- dodatki (anchovis):
- puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
- kilka czarnych oliwek
- sos:
- dwa duże pomidory bez skóry
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku.
Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość).
Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek.
Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.
Przygotuj dodatki:
pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.
Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach:
Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.
Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i rozłóż pokrojone na pół oliwki.
Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz