piątek, 23 sierpnia 2013

Pizzerinki mojej córki




Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację, także jako deser i zamiast lodów. 
W związku z powyższym aktywnie uczestniczyła w procesie kulinarnym zwanym wyrobem pizzy.










Składniki na 6 - 8 pizzerinek (lub 1 dużą pizzę):

  • ciasto:
    • 2,5 szklanki maki
    • ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
    • pół łyżeczki cukru
    • ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
    • 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
    • szczypta soli
  • dodatki (margherita):
    • pomidor bez skóry
    • mozzarella (małe opakowanie)
    • kilka listków bazylii
  • dodatki (capriciosa):
    • ok. 20 dag pieczarek
    • kilka plastrów dobrej szynki
    • trochę potartego parmezanu
  • dodatki (anchovis):
    • puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
    • kilka czarnych oliwek
  • sos:
    • dwa duże pomidory bez skóry
    • średnia cebula
    • dwa ząbki czosnku
    • sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku.  
Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość).
Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek. 

Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.









Przygotuj dodatki:
pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.





Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach:






Na capriciosę - połóż usmażone pieczarki i pokrojoną w nieduże kawałki szynkę, posyp odrobiną parmezanu.









Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.









Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i  rozłóż pokrojone na pół oliwki.










Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz