Danie poznane w Austrii - bardzo przypadło mi do gustu. Pieczona łopatka wieprzowa z glazurowanymi w miodzie i przyprawionymi grubo mielonym pieprzem warzywami. Do tego gęsty, mięsno winny sos...
Porcja dla 3 - 4 osób:
- ok. pół kilograma łopatki wieprzowej (radzę wziąć większy kawałek - lepiej się piecze i lepiej marynuje, a reszta nada się do pieczywa na zimno)
- 3 marchewki
- duża pietruszka
- pół selera
- duża bulwa kalarepy
- szklanka wywaru mięsnego
- szklanka czerwonego wina
- dwie szalotki
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
- łyżka majeranku
- oliwa do smażenia
- łyżeczka miodu
- 2 - 3 łyżki musztardy
- sól, pieprz - do smaku
Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Zawiń ciasno w folię i włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso rozpakuj z folii i zwiąż dokładnie sznurkiem bawełnianym, aby zachowało kształt.
Opiecz szybko z każdej strony na tłuszczu i przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Polej łuszczem ze smażenia i szklanką wywaru. Patelnię zostaw, nie myj - będzie potrzebna do sosu.
Włóż mięso do nagrzanego do 220 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecz ok. 10 minut i zmniejsz temperaturę do 170 st. C, przykryj naczynie i piecz ok. godziny na kilogram mięsa (już bez termoobiegu). Po tym czasie odkryj mięso i zwiększ znowu temperaturę do 220 stopni. Dopiecz przez ok.10 minut, wyjmij mięso i odstaw do wystygnięcia.
Na patelni, na której podsmażałeś mięso, rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Rozmieszaj łyżeczkę maki z odrobiną wina i wlej na patelnię. Zrób ciemną zasmażkę, wlej wino, sos spod pieczeni, dokładnie wymieszaj i podsmaż. Rozetrzyj sos blenderem na gładko.
Warzywa pokrój w dość duże słupki, zalej wrzątkiem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i blanszuj ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzej łyżką oliwy, dodaj łyżeczkę miodu i mieszaj, aż miód się rozpuści.
Wrzuć warzywa i mieszaj, aż całe otoczą się glazurą. Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj plaster pieczeni podlany sosem i glazurowane warzywa najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz