Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp.
Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...
Zakwas:
- dwie - trzy łyżki mąki żytniej razowej
- ok. 2 łyżek wody
Nakryj lnianą ściereczką i odstaw.
"Dokarmiaj" zakwas codziennie - dosyp dwie łyżki mąki i tyle wody, aby konsystencja została zachowana. Postępuj tak minimum tydzień.
Zaczyn:
Bierzemy szklankę zakwasu, dosypujemy dwie - trzy łyżki mąki i dolewamy ciepłej (ok. 30 st. C) wody. mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po minimum 12 godzinach zaczyn powinien wytworzyć pianę - wtedy jest gotowy do użycia - może to jedna trwać dłużej, nawet do 3 - 4 dni.
Jeżeli zakwas jest gotowy przelewamy do do większej miski, dodajemy dwie łyżki oleju, dwie łyżeczki (płaskie) soli, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę.
Na ten chleb potrzeba:
- mąka żytnia (2000) - ok. 2,5 szklanki
- mąka pszenna (500 - ok. 1,5 szklanki
- otręby żytnie - 2 - 3 czubate łyżki
- mąka amarantusa - ok. 0,5 szklanki
- ziarna słonecznika - 3 - 4 łyżki
Przydatny test - wciśnij palcem ciasto tak, aby zrobić zagłębienie. Jeżeli pozostanie - ciasto jest gotowe.
Spłaszcz je dłonią, aby usunąć powietrze i wyrób jeszcze raz.
Wyłóż na natłuszczoną blaszkę i piecz w temp. 170
st. C ok. 35 - 40 minut.
Pozostałą część zakwasu schowaj do lodówki. Będzie na następny raz. "Dokarmiaj" go raz na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz