Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach.
Dziś przywieziona z Chorwacji pasta truflowa.
Składniki dla 3 - 4 osób:
- makaron (u mnie penne rigate) - ok. 10 dag/osobę
- śmietanka słodka 18% - 250 ml
- łyżka dobrej oliwy (może być truflowa lub łyżeczka masła)
- słoiczek pasty z trufli i pieczarek w oliwie - można w Polsce kupić w dobrych delikatesach.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią śmietankę. Podsmaż chwilę i dodaj pastę truflową w ilości ok. 1 łyżeczki na osobę.
Smaż, aż sos zgęstnieje.
Odcedzony makaron wrzuć do sosu i na bardzo małym ogniu wymieszaj dokładnie z sosem.
Podawaj z białym winem.
Oryginalna pasta truflowa z Chorwacji (Buje na Istrii)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz