środa, 16 października 2013

Leczo z kiełbasą i cukinią.


Klasyczna węgierska potrawa - może służyć jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielne danie. Danie prawie wegetariańskie - prawie, bo przyrządzane głównie na bazie słoniny. W moim przypadku również z dodatkiem kiełbasy. Moje leczo nie jest również klasyczne, bo nie zawiera pora i czosnku, ale, gwarantuję, smakuje naprawdę po węgiersku!




Składniki - 5 - 6 osób:

  • ok. 15 dag słoniny (może być wędzona)
  • ok. 5 dag wędzonego boczku
  • ok. 1 kg papryki
  • ok. 1 kg pomidorów
  • średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • ok. 30 dag naczosnkowanej, swojskiej kiełbasy




W garnku o grubym dnie na odrobinie smalcu wytop słoninę i boczek (pokrojone w drobną kostkę).








Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Mieszaj, aż cebula się zeszkli.














Dodaj pokrojoną w ósemki paprykę, wymieszaj i gotuj ok. 10 - 15 minut.











Dodaj obrane ze skóry pomidory i gotuj, aż się rozpadną.







Na końcu dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, gotuj ok. 15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z pieczywem. 

1 komentarz: