poniedziałek, 28 października 2013

Najeżona tarta z jabłkami


Piękna, złota polska jesień.
Piękne szare polskie jabłka.
Reneta - już prawie zapomniany gatunek jabłek. Idealne na szarlotki.
Tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki.
Tarta z renetami i miodem.








Tarta 23 cm:

  • pół porcji kruchego ciasta
  • ok. 1 kg szarych renet
  • dwie łyżeczki miodu
  • dwie łyżeczki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu




Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na ósemki.









Ciasta kruchego tym razem nie wałkowałem, lecz odrywając małe kawałki wylepiłem foremkę. Ważne, aby boki formy były wylepione do samej góry.







Pokrojone jabłka ułóż promieniście na cieście tak, aby pierwszy krąg oparty był na bokach foremki, a wewnętrzne kręgi na poprzednich.
Posyp jabłka odrobiną cynamonu i brązowym cukrem, polej niewielką ilością miodu.






Piecz w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 25 - 30 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno, można polać sosem np. waniliowym.
Jeżeli lubisz bardzo słodkie - polej na talerzyku odrobiną miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz