środa, 19 marca 2014

Kurczak po myśliwsku - Pollo alla cacciatore



Smaczny kurczak przyrządzony w nieco inny sposób. Duszony w sosie warzywno - pomidorowym smakuje wyśmienicie.
jako dodatek - cieciorka ze szpinakiem.
Obiad dla każdego!









Porcje: 8 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 4 372 294,9 286,4 111,7 4,4 35,4
Porcja: 547 36,9 35,8 14,0 0,6 4,4



Koszyk produktów:
  • kurczak podzielony na 8 kawałków
  • 1 kg pomidorów
  • marchew
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • zioła: gałązka rozmarynu, gałązka szałwii i listek laurowy - związane nitką
  • ząbek czosnku
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz - do smaku

Kurczaka dokładnie umyj, osusz, podziel na porcje i delikatnie oprósz solą i pieprzem. 
Obsmaż partiami wszystkie kawałki na niewielkiej ilości oliwy.









Marchew i seler naciowy pokrój "w zapałkę", cebulę w piórka.
Na rozgrzaną patelnię (dużą, aby zmieściła się cała potrawa) wlej resztę oliwy i wrzuć pokrojone warzywa, cały ząbek czosnku i zioła.
Podsmaż na złoty kolor - nie przypal!







Dołóż do patelni obsmażone kawałki kurczaka, wlej wino i gotuj, aż odparuje.










Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij szypułki oraz oczyść z pestek.
Dołóż do warzyw i mięsa.
Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty - podlej odrobiną bulionu lub wody.


Dopraw do smaku i podawaj.

1 komentarz: