Palenta (włoska polenta) - kaszka kukurydziana – doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb, zup, upieczona na grillu lub patelni smaczna również jako przekąska.
Bardzo popularny dodatek do obiadu w Chorwacji.
Palentę
można również bez problemów kupić w Polsce.
Przygotowanie
palenty (na 4 osoby):
- · 2 szklanki wody
- · 4 – 6 łyżek palenty
- · Sól do smaku
- · 2 łyżki oliwy.
Zagotuj
wodę z solą (ok. pół łyżeczki), dodaj oliwę, wsyp kaszkę ciągle mieszając.
Gotuj 3 – 4 minuty.
Podawaj
do dań mięsnych lub ryb.
Palentę
ugotowaną możesz również wylać na blaszkę, uformować placek o grubości ok. 0,5
cm i zostawić do wystygnięcia. Ostudzony placek pokrój na kawałki i piecz na
grillu lub na patelni (na odrobinie oliwy) do zrumienienia.
Możesz
podawać jako zakąskę lub do zup czy dań z grilla.
Svinjski
odrezak i palenta – schab soute, pieczony w całości podany z palentą. Danie
popularne w północnej Chorwacji.
Gulaš sa
palenta – gulasz wieprzowy z palentą.
Danie to dostaniesz w całej Chorwacji.
Kałamarnica w sosie własnym z palentą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz