Pszenne bagietki z dodatkiem orkiszu - na śniadanie, obiad czy kolację. Zawsze na miejscu. Bez spulchniaczy nie wyglądają tak pięknie jak sklepowe, ale za to smakują...
Na dwie małe bagietki:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki orkiszowej
- 2 łyżki oliwy
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
Przygotuj zaczyn, rozpuszczając w odrobinie wody drożdże z cukrem. Odstaw na piętnaście minut.
Z mąki, soli, oliwy i zaczynu wyrób dosyć luźne ciasto, stopniowo dodając wody (mnie "weszło" ok. pół szklanki).
Przełóż ciasto do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blasze wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut.
Wyrośnięte bagietki natnij skośnie i piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka).
Spryskaj wodą w trakcie pieczenia, aby skórka była chrupiąca.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz