niedziela, 22 września 2013

Bagietki pszenne z dodatkiem orkiszu


Pszenne bagietki z dodatkiem orkiszu  - na śniadanie, obiad czy kolację. Zawsze na miejscu. Bez spulchniaczy nie wyglądają tak pięknie jak sklepowe, ale za to smakują...









Na dwie małe bagietki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli


Przygotuj zaczyn, rozpuszczając w odrobinie wody drożdże z cukrem. Odstaw na piętnaście minut.
Z mąki, soli, oliwy i zaczynu wyrób dosyć luźne ciasto, stopniowo dodając wody (mnie "weszło" ok. pół szklanki).
Przełóż ciasto do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blasze wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut.
Wyrośnięte bagietki natnij skośnie i piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka).
Spryskaj wodą w trakcie pieczenia, aby skórka była chrupiąca.

Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce kuchennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz