Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty.
Podany na smażonej papryce - poezja!
Wartości odżywcze jednej porcji: | 228 kcal | ||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] |
25,7 | 8,2 | 17,7 | 5 |
Na obiad dla 3 osób potrzeba:
- 3 filety z dorsza (lub innej białej ryby) - ok. 40 dag
- 4 papryki kolorowe
- 4 ząbki czosnku
- duża łyżka siekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz - do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 70 stopni i włóż do niego od razu naczynie, w którym będziesz piec rybę.
Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.
Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż czosnek na złoty kolor. Zdejmij go na papier kuchenny.
Z nagrzanego piekarnika wyjmij naczynie i włóż do niego filety z ryby. Ja je lekko oprószyłem pieprzem.
Na patelnię, na której smażył się czosnek wrzuć pokrojoną w paski paprykę i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłóż paprykę, na niej połóż upieczony filet i posyp całość zrumienionym czosnkiem i natką.
Podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz