czwartek, 13 marca 2014

Dorsz na porach



Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.











Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2 210 104,2 193,9 25,0 9,3 22,3
Porcja: 737 34,7 64,6 8,3 3,1 7,4



Koszyk produktów:
  • 3 nieduże filety z dorsza
  • 2 - 3 pory
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szklanka czerwonego wina
  • 3 - 4 plastry suszonej szynki
  • 2 - 3 szalotki
  • pół kostki masła






Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory.
Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.







Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).







Duś szalotki na małym ogniu.
Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści.
Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany".
Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.





Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą.
Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką.
Podawaj od razu. 

1 komentarz: