Ponieważ moje dziewczyny (żona i córka) uwielbiają tosty, a jak zobaczyłem skład chleba tostowego znanej marki to dostałem zawału, postanowiłem upiec własny. Z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół.
Składniki (na formę keksową 25 cm):
- ok. 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- ćwierć kostki drożdży(ok. 25 g)
- ok. 1/4 l mleka (lub wody)
- 2 łyżki oliwy - uwaga z tłuszczem, bo chleb im więcej zawiera tłuszczu, tym bardziej się kruszy
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- duża łyżka ziół suszonych (wg uznania - ja użyłem bazylii, oregano, lubczyku i odrobiny majeranku)
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałem drożdże i cukier.
Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.
W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.
Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości.
Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka).
Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę.
Piecz ok. 30 - 35 minut.
Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz