sobota, 22 marca 2014

Indyk pieczony z warzywami



Rolada z piersi indyka pieczona z dużą ilością warzyw - obiad fitness!
Ponadto podana z sosem warzywnym i kotlecikami z kaszy jaglanej stanowi nie dość, że zdrowe, to jeszcze eleganckie danie.









Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 218 173,3 45,0 41,2 13,1 23,4
Porcja: 203 28,9 7,5 6,9 2,2 3,9



Koszyk produktów:
  • filet z piersi indyka - 80 dag
  • pół róży brokuła
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • plaster (5 dag) gorgonzoli
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki tymianku
  • pikantne zioła włoskie - do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka białego wina
  • pół cebuli

Pół brokuła podziel na niewielkie różyczki, umytą fasolkę pokrój na 5 - centymetrowe kawałki.
Zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i wrzuć do niej warzywa.
Utrzymuj temperaturę ok. 80 - 90 stopni przez 10 minut, po czym odcedź i przelej je na sicie zimną wodą.




Musztardę, ser gorgonzola i zioła utrzyj w malakserze z łyżką oliwy na gładką pastę.








Filet z indyka rozetnij na płaski płat i lekko rozbij (lepiej pięścią niż młotkiem).
Posmaruj mięso pastą z gorgonzoli i rozłóż na niej zblanszowane warzywa i pokrojoną w duże kawałki paprykę.
Pozostałe warzywa, które nie zmieściły się do nadzienia odłóż - będą dodatkiem do sosu.





Zwiń całość ciasno w roladę, zawiń dokładnie w folię i włóż na minimum 2 godziny do lodówki.








Wyjętą z lodówki roladę odwiń z folii, zwiąż ciasno nitką bawełnianą, włóż do żaroodpornego naczynia i polej resztą oliwy.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni - tylko górna grzałka.

Do nagrzanego piekarnika włóż mięso i opiekaj z każdej strony (w sumie ok. 30 minut).





Wyjmij naczynie z pieca, zmniejsz temperaturę do 160 stopni - tym razem obie grzałki.
Roladę polej winem, wrzuć do niej niewykorzystane warzywa, dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, przykryj i piecz jeszcze ok. 45 minut. 





Upieczoną roladę wyjmij z sosu, odwiń nitkę i pozostaw do wystudzenia.










Sos przelej do rondelka, zmiksuj na gładko, dopraw do smaku.











Pokrój przestudzoną pieczeń w grube plastry i podawaj polane sosem z placuszkami z kaszy jaglanej i zieloną sałatą (lub np. z mizerią).
Białe, lekko schłodzone wino będzie w sam raz.

1 komentarz: