piątek, 2 sierpnia 2013

Chleb żytni na zakwasie.



Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp.
Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...









Zakwas:

  • dwie - trzy łyżki mąki żytniej razowej
  • ok. 2 łyżek wody
Wymieszaj w słoiku mąkę z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki.
Nakryj lnianą ściereczką i odstaw.
"Dokarmiaj" zakwas codziennie - dosyp dwie łyżki mąki i tyle wody, aby konsystencja została zachowana. Postępuj tak minimum tydzień.

Zaczyn:
Bierzemy szklankę zakwasu, dosypujemy dwie - trzy łyżki mąki i dolewamy ciepłej (ok. 30 st. C) wody. mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po minimum 12 godzinach zaczyn powinien wytworzyć pianę - wtedy jest gotowy do użycia - może to jedna trwać dłużej, nawet do 3 - 4 dni.
Jeżeli zakwas jest gotowy przelewamy do do większej miski, dodajemy dwie łyżki oleju, dwie łyżeczki (płaskie) soli, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę.
Na ten chleb potrzeba:

  • mąka żytnia (2000) - ok. 2,5 szklanki
  • mąka pszenna (500 - ok. 1,5 szklanki
  • otręby żytnie - 2 - 3 czubate łyżki
  • mąka amarantusa - ok. 0,5 szklanki
  • ziarna słonecznika - 3 - 4 łyżki
Ciasto wyrabiamy ręcznie i odkładamy do natłuszczonej miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. kiedy ciasto podwoi swoją objętość - jest gotowe do użytku.
Przydatny test - wciśnij palcem ciasto tak, aby zrobić zagłębienie. Jeżeli pozostanie - ciasto jest gotowe.
Spłaszcz je dłonią, aby usunąć powietrze i wyrób jeszcze raz.






Wyłóż na natłuszczoną blaszkę i piecz w temp. 170 
st. C ok. 35 - 40 minut.










Pozostałą część zakwasu schowaj do lodówki. Będzie na następny raz. "Dokarmiaj" go raz na tydzień.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz