wtorek, 20 sierpnia 2013

Makaron z truflami

Trufle to bardzo specyficzne grzyby. Rosną tylko w dębowych lasach strefy śródziemnomorskiej. Głównie na Istrii w Chorwacji, w Piemoncie we Włoszech i w Prowansji we Francji. Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń.
Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach.
Dziś przywieziona z Chorwacji pasta truflowa.



Składniki dla 3 - 4 osób:

  • makaron (u mnie penne rigate) - ok. 10 dag/osobę
  • śmietanka słodka 18% - 250 ml
  • łyżka dobrej oliwy (może być truflowa lub łyżeczka masła)
  • słoiczek pasty z trufli i pieczarek w oliwie - można w Polsce kupić w dobrych delikatesach.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.


Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią śmietankę. Podsmaż chwilę i dodaj pastę truflową w ilości ok. 1 łyżeczki na osobę.
Smaż, aż sos zgęstnieje.
Odcedzony makaron wrzuć do sosu i na bardzo małym ogniu wymieszaj dokładnie z sosem.
Podawaj z białym winem.









Oryginalna pasta truflowa z Chorwacji (Buje na Istrii)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz