piątek, 16 sierpnia 2013

Prawie ratatouille z krewetkami



Prawie rataotullie - bo nie do końca. Remanent w lodówce, bo czas do domu. Zostały resztki jarzyn, trochę krewetek. Wyszła pyszna kolacja. Oczywiście z chlebkiem i winem.










Składniki:

  • średnia cukinia
  • dwie duże szalotki
  • papryka (żółta)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • dwa duże pomidory bez skóry
  • ok. 25 dag obranych krewetek
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka listków bazylii

Warzywa pokrój w kostkę, pomidory sparz i obierz ze skóry. Cukinię, szalotki i paprykę podsmaż dość mocno na dużej ilości oliwy.




Kiedy cebula zacznie się rumienić dodaj czosnek, pomidory i krewetki. Smaż, aż pomidory się rozpadną.
Dopraw solą i pieprzem. Dołóż bazylię.
Podawaj z bagietką i białym winem.




Zaczęło znikać tak szybko, że ledwo zrobiłem zdjęcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz