środa, 19 marca 2014

Cieciorka ze szpinakiem



Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna.
Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna.
Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku.
Danie to może jednak również występować samodzielnie.




Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 251 51,4 59,3 132,6 36,7 11,1
Porcja: 417 17,1 19,8 44,2 12,2 3,7

Powyższa tabela uwzględnia dodatek sera i śmietanki, podana jako sałatka na ciepło dla 3 osób.



Koszyk produktów:
  • 20 dag cieciorki
  • opakowanie (25 dag) świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie - trzy łyżki oliwy
  • ćwierć szklanki białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • Dodatkowo, jeżeli podajesz jako sałatkę:
    • dwie - trzy łyżki sera ricotta lub ziołowego twarogu
    • dwie - trzy łyżki kwaśnej śmietany
    • łyżeczka ulubionych ziół

Dobrze opłukaną cieciorkę namocz na minimum 12 godzin.
Ugotuj w wodzie, w której się moczyła przez ok. 45 - 50 minut. Powinna być chrupiąca, ale nie twarda.
Szpinak zblanszuj we wrzątku i dobrze odciśnij.
Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż, aż odparuje.
Wlej wino i dodaj drobno posiekany czosnek.
Podsmaż chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dołóż do szpinaku ugotowaną i odcedzoną cieciorkę.
Podsmaż chwilę, dokładnie mieszając.
Dopraw jeszcze raz do smaku.









Podawaj jako dodatek do obiadu, np. do kurczaka po myśliwsku.











Można również do podsmażonej cieciorki ze szpinakiem dodać wymieszaną z serkiem i ziołami śmietanę.
Wymieszaj dokładnie, dopraw i podawaj jako sałatkę na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz