Zapiekany indyk z brokułami i pieczarkami. Podany z ryżem stanowi treściwe, smaczne i energetyczne danie. W sam raz na jesienny chłodek.
Składniki dla 4 osób:
- filet z indyka - ok. 0,5 kg
- brokuł
- pieczarki - ok. 30 dag
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżki mąki
- ok. 150 ml śmietanki słodkiej 18%
- ok. 10 - 15 dag utartego twardego sera
- sól, pieprz do smaku
Rozgrzej w rondlu tłuszcz i podsmaż na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Po 3 minutach,kiedy pieczarki się obsmażą wlej bulion i zagotuj.
Dołóż pokrojone w małe kawałki mięso, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mięsa, dopraw do smaku i zagotuj.
W lekko osolonej i posłodzonej wodzie ugotuj (ok. 4 - 5 minut) brokuła podzielonego na różyczki.
Odcedź i wyłóż do żaroodpornego naczynia.
Brokuły zalej sosem z mięsem, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz