wtorek, 24 września 2013

Indyk zapiekany z brokułami






Zapiekany indyk z brokułami i pieczarkami. Podany z ryżem stanowi treściwe, smaczne i energetyczne danie. W sam raz na jesienny chłodek.








Składniki dla 4 osób:

  • filet z indyka - ok. 0,5 kg
  • brokuł
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 150 ml śmietanki słodkiej 18%
  • ok. 10 - 15 dag utartego twardego sera
  • sól, pieprz do smaku

Rozgrzej w rondlu tłuszcz i podsmaż na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Po 3 minutach,kiedy pieczarki się obsmażą wlej bulion i zagotuj.
Dołóż pokrojone w małe kawałki mięso, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut.







Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mięsa, dopraw do smaku i zagotuj.









W lekko osolonej i posłodzonej wodzie ugotuj (ok. 4 - 5 minut) brokuła podzielonego na różyczki.
Odcedź i wyłóż do żaroodpornego naczynia.









Brokuły zalej sosem z mięsem, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.






Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mizerią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz