piątek, 13 września 2013

Makaron z prawdziwkami (penne con funghi porcini)



Jesień. Prawdziwki. Makaron. 
Tylko penne con funghi porcini. Po polsku makaron z prawdziwkami.










Porcja na 3 osoby:

  • makaron penne (albo inny gruby) - ok. 10 dag na osobę
  • prawdziwki - ok. 25 dag
  • śmietanka słodka 18% - ok. 200 ml
  • dwie duże szalotki
  • dwa ząbki czosnku
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • pieprz, sól, majeranek - do smaku
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki


Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczone i okrojone grzyby. Obsmaż na dużym ogniu, dodaj wino, czosnek, majeranek i zmniejsz ogień, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.












Dodaj śmietanę i duś aż sos zgęstnieje.
Przypraw do smaku.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (al dente).
Odcedź makaron, polej sosem,posyp serem i pietruszką - podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz