Jesień. Prawdziwki. Makaron.
Tylko penne con funghi porcini. Po polsku makaron z prawdziwkami.
Porcja na 3 osoby:
- makaron penne (albo inny gruby) - ok. 10 dag na osobę
- prawdziwki - ok. 25 dag
- śmietanka słodka 18% - ok. 200 ml
- dwie duże szalotki
- dwa ząbki czosnku
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- pieprz, sól, majeranek - do smaku
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
- pół pęczka natki pietruszki
Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczone i okrojone grzyby. Obsmaż na dużym ogniu, dodaj wino, czosnek, majeranek i zmniejsz ogień, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Dodaj śmietanę i duś aż sos zgęstnieje.
Przypraw do smaku.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (al dente).
Odcedź makaron, polej sosem,posyp serem i pietruszką - podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz