wtorek, 11 marca 2014

Makaron z warzywami



Kuchnia włoska w moim wydaniu. Tam mi zasmakowało połączenie bakłażana z cukinią, że wkomponowuję je w prawie każdą potrawę. W połączeniu z makaronem również wyszło rewelacyjnie.
Lekko pikantny sos warzywny i makaron szpinakowy w kształcie listków zagrały na maksa!





Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2 202 83,3 110,9 228,8 10,4 13,5
Porcja: 734 27,8 37,0 76,3 3,5 4,5



Koszyk produktów:

  • pół bakłażana
  • nieduża cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 - 6 suszonych pomidorów
  • 10 oliwek
  • 10 dag startego parmezanu
  • 30 dag makaronu (raczej grubszy)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki pikantnej przyprawy włoskiej
  • 6 - 7 łyżek oliwy



Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana. 











Zdejmij z patelni na pergamin.












Na patelnię dolej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę.












Do podsmażonej cebulki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane 2 ząbki czosnku.
Smaż 3 minuty.










Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż, aż zmięknie.











Na samym końcu wrzuć podsmażony wcześniej bakłażan i dokładnie wymieszaj.










W dużym rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzej resztę oliwy i wrzuć na nią zgnieciony czosnek. Podsmażaj, aż zrobi się brązowy i następnie wyjmij go z patelni.
Wrzuć w zamian pokrojone na połówki pomidorki, dodaj suszone zioła i smaż chwilę.
Dodaj podsmażone warzywa i dobrze wymieszaj.



Wrzuć do rondla ugotowany "al dente" makaron, posyp startym parmezanem i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na talerze i od razu podawaj.

1 komentarz: