czwartek, 6 marca 2014

Pikantna pasta z awokado


Zamiast masełka do chleba - pasta z awokado. Chyba zdrowsza, a dobrze przyprawiona - nawet lepsza.
Tak czy owak - warto spróbować.
Awokado, samo w sobie smak ma nijaki, ale za to chętnie przyjmuje inne.
Stąd jego popularność w sporządzaniu past.





Porcje: 10 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 598 13,2 54,5 28,9 11,5 6,8
Porcja: 60 1,3 5,5 2,9 1,2 0,7



Koszyczek produktów:
  • dojrzały owoc awokado
  • 3 - 4 łyżki sera ricotta
  • pół limonki
  • sól, pieprz - do smaku










Awokado przekrój na połówki i wyciągnij pestkę.










Wydrąż miąższ łyżeczką, rozgnieć dokładnie widelcem (możesz zmiksować), dodaj ser, wymieszaj i dopraw do smaku.
Dałem dużo pieprzu, więc pasta jest nieco pikantna.
Do kanapek, zamiast masła, w sam raz.

1 komentarz:

  1. musze wypróbować

    Zapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html

    OdpowiedzUsuń