W tłusty czwartek pączki robią i jedzą wszyscy. Proponuję oryginalność i zrobienie (oraz zjedzenie ze smakiem) hiszpańskich ciasteczek pączkopodobnych. Nazywają się churros. Podawane są posypane cukrem - pudrem i (jak ktoś lubi) cynamonem. Hiszpanie jedzą je chętnie na śniadanie, maczając w gorącej czekoladzie.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 178 | 23,6 | 21,4 | 222,3 | 6,0 | 5,0 | |||
Porcja: | 393 | 7,9 | 7,1 | 74,1 | 2,0 | 1,7 | |||
- 30 dag mąki
- ok. 300 - 350 ml wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Wszystkie składniki (oprócz mąki) włóż do garnka i zagotuj.
Kiedy będzie wrzeć - zdejmij z ognia.
Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
Nałóż ciasto do szprycy cukierniczej (można wykorzystać "kluskownicę" - przyrząd do robienia klusek kładzionych).
Ciasto ze szprycy wyciskaj bezpośrednio na rozgrzany do 190 - 200 stopni olej. Smaż do zrumienienia.
Wyjmij i odłóż na papier kuchenny.
Przestudzone churros posyp cukrem - pudrem i (ewentualnie) cynamonem.
Smacznego Tłustego Czwartku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz