Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule?
Niech będą kroštule.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 662 | 54,1 | 43,6 | 233,9 | 7,1 | 12,5 | |||
Porcja: | 277 | 9,0 | 7,3 | 39,0 | 1,2 | 2,1 | |||
Koszyczek produktów:
- ok. 30 dag mąki pszennej
- 6 żółtek
- 2 łyżki sera ricotta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru - pudru
- 1 łyżka spirytusu
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto.
Uformuj kulę.
Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).
"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty.
Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).
Wesołego Tłustego Czwartku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz