środa, 19 lutego 2014

Groszek. Kremowy groszek.



Delikatna zupa - krem z zielonego groszku z wędzoną rybą. Zaprawdę, powiadam Wam! tego trzeba spróbować! Niesłychanie aksamitna w smaku, w połączeniu z wędzonym halibutem aż głaszcze podniebienie! Powiem nieskromnie - najlepsza zupa jaką jadłem!
Nie jest to mój wynalazek, ale zainspirowany kuchnią Michela Morana.


Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 365
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
17,9 25,0 25,6 8,9



Na garnek dla 4 osób:
  • paczka mrożonego zielonego groszku (pół kg)
  • dwa średnie pory (tylko biała część)
  • kawałek wędzonego halibuta (lub węgorza)
  • łyżka masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • bouquet garni - gałązka pietruszki, gałązka tymianku, listek laurowy
  • natka pietruszki (duża łyżka)
  • sól, pieprz - do smaku

Rozgrzej w garnku masło i uduś na nim pokrojone w cienkie plasterki pory - ok. 2 - 3 minut.
Dodaj zamrożony groszek.









Wlej ok. litra wody, dodaj związane nitką zioła (boquet garni), zagotuj.
Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Zdejmij z ognia, wyjmij boquet garni i zmiksuj dokładnie zupę.
Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut.
Zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.



Włóż do miseczek po kawałku wędzonej ryby i zalej przestudzoną zupą. Posyp posiekaną natką i podawaj.
Zupa również smakuje na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz