wtorek, 18 lutego 2014

Schab. Toskański schab!


Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja!
A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie?
Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!


Wartości odżywcze jednej porcji: 591 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
58,8 g 23,7 g 34,8 g 10,7 g


Na 4 (naprawdę solidne) porcje potrzebujesz:
  • ok. 80 dag schabu bez kości
  • 40 g suszonych grzybów
  • średnią marchewkę
  • ćwiartkę selera
  • łyżkę siekanej natki pietruszki
  • ok. 15 dag fasoli
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka siekanej szałwii
  • gałązkę rozmarynu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szklankę białego wina
  • szklankę mięsnego wywaru
  • ok. 1 litra wywaru z warzyw
  • pół szklanki + 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania.



Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu.
Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.








Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół.
Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.








Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor.
Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie.
Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem.


W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).




Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.







Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby.
Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.




 



Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.








Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym.
Udekoruj natką i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz