Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne.
Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2 877 | 129,2 | 144,5 | 285,3 | 23,2 | 17,0 | |||
Porcja: | 480 | 21,5 | 24,1 | 47,6 | 3,9 | 2,8 | |||
Składniki:
- 15 - 20 dag gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- ok. 1 kg ziemniaków
- pęczek siekanej natki pietruszki
- 10 dag startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 - 5 łyżek tartej bułki
- 100 - 150 ml mleka (najlepiej tłustego)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan.
Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką.
Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką.
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń