czwartek, 27 lutego 2014

Tarta. Ziemniaczana Tarta!


Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne.
Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)






Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2 877 129,2 144,5 285,3 23,2 17,0
Porcja: 480 21,5 24,1 47,6 3,9 2,8



Składniki:
  • 15 - 20 dag gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • pęczek siekanej natki pietruszki
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 - 5 łyżek tartej bułki
  • 100 - 150 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku



Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan.
Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.







Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką.







Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.










Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką.
Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.







P.S.


Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym. 
Chyba nawet lepsza!

1 komentarz: