niedziela, 23 lutego 2014

Soczewica. Wyrolowana Soczewica.


Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła.
Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki. Cena takiej porcji to ok. 2,75 zł.



Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 166
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
12,7 10,6 6,7 2,2



Na 8 porcji:

  • 2 cukinie i 2 bakłażany
  • 10 - 15 dag zielonej soczewicy
  • cebula (nieduża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe suszone papryczki peperoncino
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • 10 dag świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka
  • kulka mozzarelli (12,5 dag)
  • szklanka sosu pomidorowego


Ugotuj soczewicę (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy).
Posiekaj cebulę, czosnek i mozzarellę, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zioła i pokruszone papryczki, jajka, starty parmezan i dokładnie wymieszaj.





Cukinię i/lub bakłażana pokrój na ok. centymetrowe plastry (wzdłuż), posmaruj oliwą i usmaż na patelni grillowej...









... lub w piekarniku.
Zostaw do wystudzenia.











Na dno naczynia żaroodpornego nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
Na zgrillowane warzywa nakładaj farsz z soczewicy i zwijaj w roladki.
Ułóż po dwie w naczyniu (lub wszystkie w jednym), polej resztą sosu pomidorowego i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni przez ok. 30 minut.




Podawaj gorące.












Ponieważ zostało mi nieco farszu zapiekłem resztę z sosem pomidorowym i parmezanem.










Pysznie smakuje z bagietką (na zimno jeszcze lepiej!).

2 komentarze:

  1. wygląda naprawdę dobrze! Postaram się zrobić jakąś zdrowszą wersję tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Ale powiedz mi, proszę, co znalazłaś niezdrowego w tej potrawie? :-)

      Usuń