Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła.
Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki. Cena takiej porcji to ok. 2,75 zł.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 166 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
12,7 | 10,6 | 6,7 | 2,2 | ||
Na 8 porcji:
- 2 cukinie i 2 bakłażany
- 10 - 15 dag zielonej soczewicy
- cebula (nieduża)
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe suszone papryczki peperoncino
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- 10 dag świeżo startego parmezanu
- 2 jajka
- kulka mozzarelli (12,5 dag)
- szklanka sosu pomidorowego
Ugotuj soczewicę (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy).
Posiekaj cebulę, czosnek i mozzarellę, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zioła i pokruszone papryczki, jajka, starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
Cukinię i/lub bakłażana pokrój na ok. centymetrowe plastry (wzdłuż), posmaruj oliwą i usmaż na patelni grillowej...
... lub w piekarniku.
Zostaw do wystudzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
Na zgrillowane warzywa nakładaj farsz z soczewicy i zwijaj w roladki.
Ułóż po dwie w naczyniu (lub wszystkie w jednym), polej resztą sosu pomidorowego i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni przez ok. 30 minut.
Podawaj gorące.
Ponieważ zostało mi nieco farszu zapiekłem resztę z sosem pomidorowym i parmezanem.
Pysznie smakuje z bagietką (na zimno jeszcze lepiej!).
Zostaw do wystudzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
Na zgrillowane warzywa nakładaj farsz z soczewicy i zwijaj w roladki.
Ułóż po dwie w naczyniu (lub wszystkie w jednym), polej resztą sosu pomidorowego i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni przez ok. 30 minut.
Podawaj gorące.
Ponieważ zostało mi nieco farszu zapiekłem resztę z sosem pomidorowym i parmezanem.
Pysznie smakuje z bagietką (na zimno jeszcze lepiej!).
wygląda naprawdę dobrze! Postaram się zrobić jakąś zdrowszą wersję tego dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Ale powiedz mi, proszę, co znalazłaś niezdrowego w tej potrawie? :-)
Usuń