Grillowany filet z łososia podany na puree z jabłek i włoskiego kopru w towarzystwie czerwonej soczewicy. Aż mi zielono od tych warzyw! Po polsku - ryba z warzywami w wersji lux. Pycha!
Cena niewygórowana - ok. 8 zł za porcję.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 510 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
33,5 | 23,1 | 45,4 | 8,5 | ||
Pyszne danie dla 3 osób:
- filet z łososia (u mnie ok. 35 dag, ale jak ktoś lubi - może być większy)
- 2 jabłka
- ćwiartka kopru włoskiego
- 1 szalotka
- ok. 100 ml śmietany 30%
- 3 - 4 suszone morele (mogą być rodzynki)
- po ćwierć łyżeczki nasion kolendry, kminku i nasion kopru włoskiego
- dwie łyżki oliwy do smażenia
- pół pęczka koperku
- łyżka posiekanej natki
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- sól, pieprz - do smaku
Koper włoski pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej w rondelku oliwę i duś na niej pod przykryciem koper ok. 10 minut.
Dodaj obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na nieduże kawałki jabłka.
Dolej nieco (ok. 100 ml) wody i duś ok. 20 minut, często mieszając.
Kiedy jabłka się rozgotują zmiksuj całość na gładką masę.
Gotuj jeszcze 5 minut.
W tym czasie namocz drobno pokrojone morele w letniej wodzie.
Nasiona kminku, kopru i kolendry utrzyj w moździerzu.
Puree zmiksuj jeszcze raz, dodaj utarte przyprawy i odsączone morele.
Wymieszaj dokładnie i przypraw do smaku. Trzymaj w cieple.
Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
Na odrobinie oliwy podsmaż posiekaną drobno szalotkę, dodaj śmietankę.
Zredukuj sos, dopraw do smaku i dosyp posiekaną natkę.
Łososia posmaruj delikatnie oliwą, posyp z obu stron solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub w piekarniku.
Na półmisek wyłóż puree, połóż na nim grillowanego łososia i posyp całość posiekanym koperkiem.
Soczewicę wyłóż obok na łódeczkach z sałaty.
Sos z szalotki podaj oddzielnie.
uwielbiam łososia pod każdą postacią, a ta twoja wydaje się być wyjątkowo apetyczna.
OdpowiedzUsuńCo prawda najczęściej kupuję wędzonego łososia ze suempolu, bo jest dobry i najlepiej dostępny, ale taka świeża rybka odpowiednio przyprawiona nie ma sobie równych!