Beza z prażonym orzechami plus puszysty mus czekoladowy. Torcik tak lekki, że sam leci do gąbki! Moje Walentynki dały mu radę zaraz po obiedzie. Tylko się oblizały. Mnie zostały okruchy orzechów :-(
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 358 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
6,3 | 26,8 | 24,5 | 2,9 | ||
Beza:
- białko dużego jaja
- 6 łyżek miałkiego cukru
- 6 - 8 dag prażonych orzechów laskowych
Mus orzechowy:
- łyżeczka żelatyny w proszku
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- łyżka kakao
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady - dobrej jakości
- dwie łyżki kremu czekoladowo - orzechowego (np. Nutella)
- dwie łyżki masła
- małe opakowanie śmietanki - kremówki (ok. 200 ml)
Do przybrania:
- 1 - 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru - pudru
- 5 dag mielonych orzechów (prażonych)
Orzechy wysyp na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 4 - 5 minut. Uważaj, aby się nie przypaliły.
Otrzyj w rękach suchą skórkę i zmiel orzechy w blenderze - nie musi być całkiem drobno.
Ubij białko na sztywną pianę, posyp cukrem i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
Narysuj na papierze do pieczenia 3 koła o średnicy ok. 20 cm i rozłóż na nich ubitą pianę równą warstwą.
Piecz w 160 stopniach do chwili, gdy bezy będą zrumienione i suche (6 - 8 minut).
Zdejmij na kuchenną kratkę i zostaw do wystudzenia.
Do rondla wlej 2,5 łyżki wody i wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż utworzy się gęsty syrop (kropla syropu wpuszczona do zimnej wody powinna stworzyć małą kuleczkę).
Ubij w misce jajka i wlewaj powoli do gotującego się syropu, cały czas intensywnie ubijając. Zdejmij z ognia i ubijaj, aż masa jajeczna będzie sztywna.
Żelatynę rozpuść w małej ilości (łyżeczka) wody.
Wlej rozpuszczoną żelatynę do gorącej masy jajecznej, dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, Nutellę i dobrze roztrzep.
Ubij masło na pianę i dodaj do masy.
Dobrze wymieszaj.
Ubij, nie za mocno, śmietanę i również dodaj do masy. Wymieszaj, aż cała masa będzie gładka.
Zostaw do wystudzenia aby zgęstniała.
Posmaruj bezy grubą warstwą musu i ułóż jedną na drugiej. Resztą musu posmaruj boki torcika.
Zostaw do schłodzenia.
Boki obłóż zmielonymi grubo, wcześniej uprażonymi orzechami, posyp wierzch kakao i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz