Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne.
Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy...
Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.
Wartości odżywcze jednej porcji: | 608 kcal | ||
Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
40,6 g | 37,2 g | 29,4 g | 2,2 g |
Składniki na 3 porcje:
- jedna, nieduża cukinia pokrojona w cienkie plastry - ok. 3 mm (wzdłuż)
- 2 jajka
- 5 - 6 łyżek mąki
- 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
- ok. 10 - 15 dag dobrej wędliny (użyłem resztek baleronu domowej roboty)
- ok. 10 dag mozzarelli (pół kulki)
- ok. 10 dag startego parmezanu
- sól do smaku
- ok. szklanki sosu pomidorowego
Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie.
Odsącz na papierze kuchennym.
Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii.
Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną.
Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka.
Można podawać np. z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz