wtorek, 18 lutego 2014

Cukinia. Parmigiana di zucca.



Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne.
Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy...
Generalnie parmigiana to warzywa zapiekane z parmezanem (klasyczna włoska parmigiana di melanzane - z bakłażanem)- więc tu również można zastosować np. bakłażan, mięso z kurczaka - co kto lubi.


Wartości odżywcze jednej porcji: 608 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
40,6 g 37,2 g 29,4 g 2,2 g


Składniki na 3 porcje:
  • jedna, nieduża cukinia pokrojona w cienkie plastry - ok. 3 mm (wzdłuż)
  • 2 jajka
  • 5 - 6 łyżek mąki
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 10 - 15 dag dobrej wędliny (użyłem resztek baleronu domowej roboty)
  •  ok. 10 dag mozzarelli (pół kulki)
  • ok. 10 dag startego parmezanu
  • sól do smaku
  • ok. szklanki sosu pomidorowego


Pokrojoną na cienkie plastry cukinię (do zapiekania użyłem małych kokilek, więc wielkość plastrów dopasowałem do rozmiaru naczynia) opanieruj w mące i jajku i usmaż na złoto na oliwie.
Odsącz na papierze kuchennym.





Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego, połóż na nim warstwę usmażonej cukinii, na niej warstwę pokruszonej lub pokrojonej w cienkie plasterki mozzarelli, na tym pokrojoną w kostkę wędlinę, posyp startym parmezanem i przykryj plastrami cukinii. Jeżeli używasz większego naczynia - powtórz czynności tak, aby zawsze na wierzchu była warstwa cukinii. 




Polej po wierzchu sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
Możesz udekorować np. przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i/lub zieleniną.
Zapiekaj w 180 stopniach, aż utworzy się na wierzchu złocista skorupka. 
Można podawać np. z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz