Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.
Cena dobra - ok. 21 zł za dwie spore miseczki rillettes (około kilograma).
Wartości odżywcze całej porcji [kcal]: | 2845 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
156,1 | 223,0 | 6,6 | 0,7 | ||
Do przygotowania potrzeba:
- tłusty boczek wędzony lub podgardle - ok. 40 dag
- 2 nogi z kaczki - ok. 40 dag
- szklanka wina - ok. 250 ml
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz - do smaku
- saszetka przypraw: 3 gałązki tymianku, 3 liście laurowe, 5 goździków, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego, 3 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu
Boczek lub podgardle pokrój w grubą kostkę. Może być również (chyba nawet lepiej) boczek ze słoniną.
Nogi z kaczki umyj i osusz, zdejmij skórę.
W garnku na dnie rozłóż skórę z kaczych nóg i postaw go na bardzo małym ogniu.
Kiedy skóra ładnie się wytopi i mocno przyrumieni, wrzuć najpierw najbardziej tłuste kawałki boczku lub słoninę. Dolej trochę wina i wytapiaj na małym ogniu.
Włóż nogi i resztę mięsa.
Przygotuj saszetkę z przyprawami - zioła zawiń w kawałek gazy i obwiąż sznurkiem.
Dodaj do mięsa i wlej resztę wina.
Dodaj ok. pół łyżeczki soli i tyleż pieprzu.
Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2 - 2,5 godziny.
Posiekaj czosnek i papryczkę.
Dodaj do mięsa razem z suszonymi ziołami.
Gotuj w dalszym ciągu zbierając od czasu do czasu łyżką tłuszcz gromadzący się na powierzchni.
Po około 4 godzinach, kiedy mięso będzie się zupełnie rozpadać, wyjmij z garnka saszetkę z ziołami.
Wyjmij kości z kaczki i (jeżeli trzeba) oczyść je z resztek mięsa.
Mięso w garnku rozdrobnij widelcem i przełóż do słoików lub miseczek.
Zalej zebranym wcześniej tłuszczem i odstaw do wystudzenia.
Zamknięte słoiczki lub przykryte folią miseczki z rillettes możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. U mnie wytrzymały dwa prawie trzy tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz