wtorek, 25 lutego 2014

Rillettes. Kacze Rillettes.

Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu.
Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.
Cena dobra - ok. 21 zł za dwie spore miseczki rillettes (około kilograma).



Wartości odżywcze całej porcji [kcal]: 2845
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
156,1 223,0 6,6 0,7



Do przygotowania potrzeba:
  • tłusty boczek wędzony lub podgardle - ok. 40 dag
  • 2 nogi z kaczki - ok. 40 dag
  • szklanka wina - ok. 250 ml
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz - do smaku
  • saszetka przypraw: 3 gałązki tymianku, 3 liście laurowe, 5 goździków, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego, 3 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu

Boczek lub podgardle pokrój w grubą kostkę. Może być również (chyba nawet lepiej) boczek ze słoniną.
Nogi z kaczki umyj i osusz, zdejmij skórę.
W garnku na dnie rozłóż skórę z kaczych nóg i postaw go na bardzo małym ogniu.
Kiedy skóra ładnie się wytopi i mocno przyrumieni, wrzuć najpierw najbardziej tłuste kawałki boczku lub słoninę. Dolej trochę wina i wytapiaj na małym ogniu.
Włóż nogi i resztę mięsa. 


Przygotuj saszetkę z przyprawami - zioła zawiń w kawałek gazy i obwiąż sznurkiem.
Dodaj do mięsa i wlej resztę wina.
Dodaj ok. pół łyżeczki soli i tyleż pieprzu.
Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2 - 2,5 godziny.





Posiekaj czosnek i papryczkę.
Dodaj do mięsa razem z suszonymi ziołami.
Gotuj w dalszym ciągu zbierając od czasu do czasu łyżką tłuszcz gromadzący się na powierzchni.







Po około 4 godzinach, kiedy mięso będzie się zupełnie rozpadać, wyjmij z garnka saszetkę z ziołami.
Wyjmij kości z kaczki i (jeżeli trzeba) oczyść je z resztek mięsa.
Mięso w garnku rozdrobnij widelcem i przełóż do słoików lub miseczek.
Zalej zebranym wcześniej tłuszczem i odstaw do wystudzenia.
Zamknięte słoiczki lub przykryte folią miseczki z rillettes możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. U mnie wytrzymały dwa prawie trzy tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz