poniedziałek, 24 lutego 2014

Makaron. Porowy Makaron.


Łatwy i szybki makaron. Ale jaki dobry! Z pieczarkami i porami - zdrowy, smaczny i pożywny. Coś potrzeba więcej? No, lampka białego wina...

Cena tego dania to około 5 zł za porcję.









Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 459
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
19,1 15,5 63,9 8,0


Dla 3 osób potrzeba:
  • 25 dag makaronu tagliatelle
  • 2 nieduże pory (białe części)
  • ok. 15 dag pieczarek
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz - do smaku

Obierz i drobno posiekaj szalotki, pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pieczarki. Kiedy zmienią kolor i całkowicie odparują, wlej oliwę i dołóż szalotkę. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.



Posiekaj drobno pory.
Ustaw na rondlu z gotującą się wodą miskę i wlej do niej 2 - 3 łyżki wody.
Mocno schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj pojedynczo do wrzątku. Ubijaj na parze. Kiedy pierwszy kawałek masła całkowicie się rozpuści - dodaj dopiero następny. Kiedy ubijesz całe masło wrzuć pory i mieszaj intensywnie ok. 2 - 3 minut.

Ugotuj makaron "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Wyłóż odcedzony makaron na talerze, nałóż na niego grzyby i na końcu kopczyk z porów.
Posym świeżo utartym parmezanem i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz