Łatwy i szybki makaron. Ale jaki dobry! Z pieczarkami i porami - zdrowy, smaczny i pożywny. Coś potrzeba więcej? No, lampka białego wina...
Cena tego dania to około 5 zł za porcję.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 459 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
19,1 | 15,5 | 63,9 | 8,0 | ||
- 25 dag makaronu tagliatelle
- 2 nieduże pory (białe części)
- ok. 15 dag pieczarek
- 1 szalotka
- 3 łyżki startego parmezanu
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 5 dag masła
- sól, pieprz - do smaku
Obierz i drobno posiekaj szalotki, pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pieczarki. Kiedy zmienią kolor i całkowicie odparują, wlej oliwę i dołóż szalotkę. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.
Posiekaj drobno pory.
Ustaw na rondlu z gotującą się wodą miskę i wlej do niej 2 - 3 łyżki wody.
Mocno schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj pojedynczo do wrzątku. Ubijaj na parze. Kiedy pierwszy kawałek masła całkowicie się rozpuści - dodaj dopiero następny. Kiedy ubijesz całe masło wrzuć pory i mieszaj intensywnie ok. 2 - 3 minut.
Ugotuj makaron "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Wyłóż odcedzony makaron na talerze, nałóż na niego grzyby i na końcu kopczyk z porów.
Posym świeżo utartym parmezanem i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz