środa, 19 lutego 2014

Pomidor. Wypchany Pomidor!


Coś zasmakowała mi kuchnia Michela Morana. To znowu z jego książki.
Prowansalskie pomidory faszerowane kiełbasą (w moim przypadku i mięsem).
Świetny smak i znakomita przystawka. Chociaż trochę więcej i na główne danie wystarczy.







Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 760
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
22,5 63,5 30,8 5


Na 3 porcje - solidna przystawka lub pierwsze danie:
  • 6 mięsistych pomidorów
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 40 dag surowej kiełbasy (użyłem 30 dag białej i ok. 10 dag wołowiny z rosołu)
  • duża kromka białego chleb bez skórki (lub kajzerka - również okrojona ze skórki)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 10 - 12 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku

Obraną ze skóry kiełbasę, mięso z rosołu i namoczoną w dwóch łyżkach oliwy kajzerkę zmiel w maszynce.
Wyrób dokładnie z jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką. 
Z pomidorów wykrój górną część z szypułką i wydrąż je łyżeczką.






Natłuść lekko naczynie żaroodporne i wyłóż do niego ugotowany ryż.
W ryż wciśnij pomidory nadziane ściśle kiełbasianym farszem.
W miejsca między pomidorami włóż odcięte wierzchołki pomidorów.
Polej całość obficie oliwą.
Zapiekaj ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz