Coś zasmakowała mi kuchnia Michela Morana. To znowu z jego książki.
Prowansalskie pomidory faszerowane kiełbasą (w moim przypadku i mięsem).
Świetny smak i znakomita przystawka. Chociaż trochę więcej i na główne danie wystarczy.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 760 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
22,5 | 63,5 | 30,8 | 5 | ||
- 6 mięsistych pomidorów
- szklanka ugotowanego ryżu
- ok. 40 dag surowej kiełbasy (użyłem 30 dag białej i ok. 10 dag wołowiny z rosołu)
- duża kromka białego chleb bez skórki (lub kajzerka - również okrojona ze skórki)
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- ok. 10 - 12 łyżek oliwy
- sól, pieprz - do smaku
Obraną ze skóry kiełbasę, mięso z rosołu i namoczoną w dwóch łyżkach oliwy kajzerkę zmiel w maszynce.
Wyrób dokładnie z jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką.
Z pomidorów wykrój górną część z szypułką i wydrąż je łyżeczką.
Natłuść lekko naczynie żaroodporne i wyłóż do niego ugotowany ryż.
W ryż wciśnij pomidory nadziane ściśle kiełbasianym farszem.
W miejsca między pomidorami włóż odcięte wierzchołki pomidorów.
Polej całość obficie oliwą.
Zapiekaj ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz